Talviretkeily

Kiinnostaisiko talviretkeily? Kynnys lähteä voi olla korkeammalla, varsinkin jos ei ole aikaisemmin retkeillyt talvella tai ei ole kaveria, joka lähtisi mukaan. Entä varusteet? Talvella luonto on mitä kaunein, ja retkeilyyn kannattaakin valmistautua kunnolla. Jos aikaisempaa talviretkeilykokemusta ei ole ollenkaan, ei ensimmäistä matkakohdetta kannata valita kymmenien kilometrien kävelyreitin päästä, vaan aloittaa helpolla kohteella. Helppokulkuisen ja lyhyehkön matkan päässä oleva laavu on sopiva aloittelijan kohde. Mikäli lunta on kohtuullisen vähän, sinne voi hyvin kävellä, eikä lumikenkiä tarvita. Jos lunta on paljon, voi hiihtää perille. Jos matka tuntuu ikävältä, voi aina kääntyä takaisin.

Kohteen valinta

Jos lähilaavu ei kiinnosta, on silti hyviä retkikohteita lukemattomasti. Mielenkiintoista aluetta tarkemmin tutkimalla selviää, meneekö määränpäähän kelkkaura tai latupohja. Monet reitit ovat myös viitoitettuja. Merkityllä reitillä eksymisen vaara on hyvin pieni. Reitti voi olla merkitty tiheästi puuhun maalatuilla pisteillä. Avonaisessa maastossa latu voi kadota näkyvistä, jos tuiskuttaa, mutta metsäisellä reitillä latu pysyy paremmin näkyvissä, vaikka tuulisikin. Lyhyitä retkiä varten ei tarvita juurikaan muuta, kun lämpimät vaatteet. Monilta sivustoilta löytyy hyviä matkakohteita päiväretkille, joten kannattaa Googlettaa niiden paikkakuntien reittivalikoimaa, jonne haluaisi suunnata. Retken määränpää voi olla myös jokin suosittu matkakohde, esimerkiksi poikkeuksellisen hieno maisemakohde.

Liikkuminen hiihtäen

Mikäli liikkuu latureitin ulkopuolella, ei tavalliset sukset enää riitä liikkumiseen. Tarvitaan hangessa liikkumiseen tarkoitetut sukset. Niitä löytyy monia erilaisia, kuten metsäsuksi eli umpihankisuksi ja tunturisuksi eli eräsuksi. Metsäsukset ovat hyvin pitkiä ja niistä löytyy myös enemmän leveyttä kuin muista suksista. Metsäsukset on tarkoitettu käytettäväksi silloin, kun liikutaan hyvin pehmeällä lumella. Sukset ovat 2-3 metriä pitkät. Metsäsuksissa on hyvin paljon erilaisia pohjavaihtoehtoja erilaisia sääolosuhteita varten. Eräsukset eli tunturisukset ovat lyhyemmät ja kapeammat kuin metsäsukset. Niissä on myös teräsreuna eli kantti. Eräsukset sopivat parhaiten tunturin kovalla keväthangella hiihdellessä. Varsinkin suojasäällä suksien pohjaan voi paakkuuntua lunta, joten kannattaa ottaa mukaan raappa, jolla suksien pohjia voi tarvittaessa raapata puhtaiksi lumesta. Umpihangessa hiihtäminen on huomattavasti hitaampaa kuin valmiilla ladulla, joten se kannattaa huomioida aikataulua suunniteltaessa.

Varusteet

Suksien jälkeen valitaan sopivat monot. Metsäsuksilla voi hiihtää tukevalla jalkineella ja niihin sopivilla siteillä. Ensimmäisellä reissulla kannattaa valita tukevat ja hyvin jalkaan sopivat jalkineet. Kokeilemalla löytyy juuri se itselle parhaiten sopiva monovalinta. Monon on myös hyvä tukea nilkkaa. Umpihangessa hiihdettäessä valitaan sopivat sauvat. Sauvojen pitää olla sellaiset, jotka eivät uppoa hankeen eli niissä pitää olla suuri sompa. Sauvan pituus riippuu siitä, miten paljon lumi upottaa. Sauvat saattavat katketa kesken reissun, joten kannattaa myös varautua siihen, että ne pitää saada korjattua. Varusteiden kuljettamista varten tarvitaan hyvä ja tukeva rinkka. Mikäli haluaa yöpyä, mukaan varataan kylmyydeltä suojaava makuupussi ja retkialusta.

Yöpyminen

Varsinkin pohjoisemmassa reiteillä on tupia, joissa voi majoittua yöksi. Tuvassa saa lämmiteltyä, kuivatettua varusteitaan ja mielikin paranee, kun saa levättyä hyvin. Tupa tarjoaa suojan tuulta ja tuiskua vastaan. Keväthangilla hiihdellessä tuvissa voi olla ruuhkaa, joten kannattaa myös varautua siihen, että tupiin ei aina mahdu. Retkiteltta, lumiluola ja taivasalla nukkuminen ovat tällöin ihan hyviä vaihtoehtoja, kunhan varusteet ovat kunnolliset. Teltan pitää olla tuulenkestävä. Talviteltta on tilava. Talvella lumikiilat ovat kätevät, jolla teltan saa napakasti paikalleen. Jos teltassa on lumiliepeet, voi teltan alustan tampata suksilla tasaiseksi. Mikäli teltassa ei ole lumiliepeitä, on syytä kaivaa teltalle sopiva kohta. Näin saadaan paljon parempi tuulensuoja. Yö sujuu mukavasti makuupussissa, kunhan makuupussi on sääoloihin sopiva ja siihen mennään lämpimänä. Nälkäisenä tulee helposti kylmä, joten syömisestä pitää huolehtia. Makuualusta pitää ehdottomasti olla talviolosuhteisiin sopiva. Monet käyttävät teltan pohjalla routamattoa, tällöin mikään kohta teltan pohjasta ei ole hyytävän kylmä.

Vastaa