Syksyllä ei tee mieli lähteä ulos liikkumaan, ja motivaatio voi olla kateissa. Lue tästä 10 vinkkiä, joiden avulla löydät taas liikunnan ilon!
1. Tiedosta syyt
Mieti, minkä takia haluat liikkua. Haluatko lisää energiaa elämääsi, vai tavoitteletko parempaa ulkonäköä? Onko kuntosi päässyt rapistumaan? Kaipaatko omaa aikaa liikunnan parissa? Motiivit voivat olla joko rakentavia, tai elämää haittaavia. Liikuntainnostus säilyy paremmin, kun motivaatio ja syyt liikkua lähtee itsestä. Mikäli liikkuu jonkun toisen toiveesta, oli se sitten puoliso tai lääkäri, ei motivaatio säily niin hyvin. Kirkasta itsellesi syyt liikkua. Mieti, mitä hyvää liikunta tuo elämääsi. Saatko sitä kautta uusia ystäviä, voimaa jaksaa arkea vai henkistä hyvinvointia?
2. Laadi tavoitteita
Tavoite kannustaa, kunhan se ei ole liian korkealla. Jos tavoite on lähes mahdoton saavuttaa, tai vaatii vuosien paneutumisen, into lopahtaa täysin varmasti. Yhdelle voi sopia tavoitteeksi lupaus liikkua kerran viikossa, toiselle paras tavoite on vaikkapa jokin juoksu- tai muu tapahtuma. Mikäli tavoitteena on juosta jokin tietty matka tapahtumassa, on tavoite hyvä jakaa pienempiin välitavoitteisiin. Välitavoitteen saavuttamisesta kannattaa palkita itsensä, jotta motivaatio säilyy. Kerro tavoitteistasi läheisillesi. Tavoitteesta kertominen konkretisoi tavoitteen. Läheiset todennäköisesti kyselevät tavoitteessa pysymisestä, ja se varmastikin kannustaa jatkamaan. Kun tavoite on saavutettu, kannattaa nauttia siitä hetki- ja keksiä uusi tavoite.
3. Löydä ilo liikkumisesta
Treenin jälkeen on aina hyvä olo. Joskus hyvä olo on vaikea saavuttaa. Silloin on tärkeää nauttia liikkumisesta, ja löytää ilo tekemisen kautta. Jokainen löytää kokeilemalla sen itselleen eniten iloa tuottavan tavan liikkua. Lenkille voi saada lisää iloa ja vauhtia kuuntelemalla mieluista musiikkia, vaikkapa jotain, joka tuo mieleen joitakin erityisen hyviä muistoja.
4. Älä vaadi liikoja
Mikäli laadit itsellesi liian tiukat aikataulut, jotka eivät sovi omaan elämäntilanteeseesi, lopahtaa into liikkua ennemmin tai myöhemmin. Jos itse jaksaa sinnitellä, voi olla, että läheiset eivät ole kovin tyytyväisiä. Mikäli itselleen ei anna riittävästi aikaa levätä, alkaa keho vähitellen oireilemaan. Pienillä muutoksilla saa aikaan parhaita tuloksia. Pelkkä pelko epäonnistumisesta voi kariuttaa muuten hienot suunnitelmat.
5. Etsi helppoja tapoja liikkua
Säännöllisesti liikkuvan keho alkaa muistuttelemaan, että olisi aika taas liikkua. Siihen menee kuitenkin aikaa. Aluksi tahdonvoima voi olla hukassa. Silloin liikkumista pitäisikin helpottaa esimerkiksi menemällä kuntosalille suoraan töistä. Kotona voi keksiä kaikenlaista muuta puuhastelua, ja sitten onkin jo niin myöhä, että lähteminen siirtyy taas kerran toiseen päivään. Jos liikkeelle lähteminen on ylitsepääsemättömän vaikeaa, voi aluksi kiertää vaikkapa vain korttelin ympäri, ja vähitellen kävellä pitempiä lenkkejä.
6. Suunnittele selkeästi
Mikäli on tottunut käyttämään kalenteria, on hyvä merkitä itselleen treenipäivät. Kalenteriin merkityistä menoista tulee pidettyä paremmin kiinni. Joskus tulee esteitä, ja liikunnasta joutuu joustamaan. Sen ei pidä antaa masentaa, vaan palata taas takaisin liikuntarutiinien pariin. Yksi vastoinkäyminen ei tarkoita epäonnistumista.
7. Muista tahdonvoiman merkitys
Liikkuminen ei ole aina hauskaa. Joskus pitää mennä kiukulla eteenpäin. Hankaluudet ja vaikeudet kasvattavat, ja niistä selviäminen kasvattaa sekä itsetuntoa että itsekuria. Omia ponnisteluja pitää arvostaa, ja siitä tulee luonteva osa liikuntaa, kun joutuu näkemään vaivaa liikuntasuorituksen eteen. Hankalasta tulee siedettävä, kun keskittyy johonkin muuhun. Mikäli jalat painavat, voi keskittyä esimerkiksi musiikkiin. Raskas olo ei kestä ikuisesti. Jokainen itsensä ylitys tekee seuraavasta kerrasta helpomman. Kun selviää yhdestä vaikeasta liikkeestä, selviää seuraavastakin.
8. Hanki sykemittari
Nykyisin monissa kelloissa on ominaisuuksia, joilla voi mitata sykettä, liikunnan määrää, askelmääriä, unen laatua ja monia muita asioita. Seuraa, tutki ja kuulostele. Seuraa sähköistä harjoituspäiväkirjaasi, ja saat käsityksen siitä, miten oikeasti voit. Kun näet, miten kunto kohoaa, saat siitä lisämotivaatiota.
9. Liikkukaa yhdessä
Kutsu ystävä tai naapuri mukaan liikkumaan. Jos olet sopinut ystäväsi kanssa, että menette maanantaina jumppaan, on kynnys jättää jumppa väliin huomattavasti suurempi, kuin silloin kun olet menossa yksin. Voit myös löytää uusia ystäviä jumppasalilta, koska samanhenkiset ihmiset hakeutuvat yleensä samanlaisten harrastusten pariin.
10. Keksi vaihtelua
Älä jämähdä aina samoihin liikkeisiin. Käy välillä uimassa, tai tee jotain ihan muuta kuin normaalisti. Myös kunto kehittyy paremmin, kun keho saa vaihtelevaa liikuntaa. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa kokonaan uutta harrastusta.