Iivo Niskanen – tiesitkö tämän Iivosta

Koko nimi

Iivo Henrik Niskanen on suomalainen maastohiihtäjä, joka edustaa Puijon Hiihtoseuraa. Vahvana perinteisen hiihtäjänä tunnettu Niskanen on sekä maailmanmestari että kolminkertainen olympiavoittaja.

Syntynyt Oulussa

12. tammikuuta 1992

Iivo Niskanen nousi Pekingin kisoissa yhdeksi kaikkien aikojen menestyneimmäksi suomalaisurheilijaksi talviolympialaisissa. IIVO-dokumentissa seurataan lähietäisyydeltä Iivon matkaa kohti kauden päätavoitetta olympiavuoden kynnyksellä. Dokumentti on katsottavissa Elisa Viihde Viaplaysta ja V sportilta.

Iivon ja Kertun mitalikahvit

Iivo hiihtäjänä

Iivo Niskanen, nousi Veikko Hakulisen rinnalle hiihtäjänä, joka on voittanut kultaa kolmissa olympialaisissa. Saavutukseen ei riitä vain tinkimätön harjoittelu. Tarvitaan myös lujaa henkistä kanttia. Kahdeksan vuotta sitten maastohiihtäjä Iivo Niskanen vannoi tv-haastattelussa, että vuonna 2022 hän voittaa viidentoista kilometrin perinteisen tyylin kilpailun. Perjantaina 11. helmikuuta hän lunasti tuon lupauksensa. Pekingistä taisteltu kultamitali pääsee Niskasen palkintokaappiin kunniapaikalle Sotšin vuoden 2014 olympialaisten parisprinttikullan sekä Pyeongchangin vuoden 2018 olympialaisten 50 kilometrin kullan seuraksi.

Iivo Niskasen valmentaja

Niskasen menestyksen taustalla on pitkäaikainen valmentaja Olli Ohtonen.

Kaksikon yhteistyö alkoi jo keväällä 2013. Yhteisiä vuosia on takana yhdeksän.

Niskanen on voittanut kyseisenä aikana kolme olympiakultaa, hopean, pronssin, maailmanmestaruuden ja kaksi MM-pronssia. Mitalit ovat tulleet vuosina 2014–2022.

– Varsin hyvin olemme onnistuneet kehittymään ja menestymään. Hyvin paljon työskentelymalli on muuttunut siitä, mistä projektiin on lähdetty, ja missä olemme tällä hetkellä. Olemme sparranneet kumpikin toisiamme ja oppineet toisiltamme.

Niskasten perhe

Iivosta, 30, ja Kertusta, 33, tulikin jo torstaina talviolympiahistorian neljäs veli ja sisko -sisaruspari, joka on voittanut henkilökohtaiset mitalit samoissa talviolympialaisissa. Edellisen kerran tempussa onnistuivat Kroatian alppihiihtäjät Ivica ja Janica Kostelic Torinon olympiakisoissa 2006.

Hänen toinen sisarensa, muotisuunnittelija Katri Niskanen voitti Muodin huipulle -tositelevisiokilpailun vuonna 2009.Iivo Niskanen kihlautui vuonna 2014 ja avioitui heinäkuussa 2018 entisen kilpahiihtäjän Saana o.s. Kemppaisen kanssa. 

Niskasten vanhemmat ovat Eero ja Tarja Niskanen, joilla sanotaan olleen suuri vaikutus sisarusten menestykseen. Perheessä kannustettiin, kuljetettiin ja säästettiin kovasti ja isä erosi ammattiliitostakin rahoittaakseen lasten urheilua. Lapsuutensa Niskaset elivät Vieremällä (Pohjois-Savossa) ja kilpailivat keskenään eri lajeissa, myös isän tekemillä laduilla.

Vastaa