Jos mietitään liikuntaa, niin mieleen voi tulla yksittäisiä liikuntalajeja, kuten joukkuelaji jalkapallo. Jalkapalloa pelataan ympäri maailman, ja Suomessakin lapset potkivat palloa pienestä pitäen. Suomi ei ole kuitenkaan koskaan ollut mikään jalkapallon mahtimaa, kiitos pohjoisen sijainnin, lyhyiden kesien ja nykyään myös hyvän yhteiskuntarakenteen. Miten sitten täältä syntyi yksi hienoista eurooppalaisista jalkapalloilijoista eli Jari Litmanen, millanen oli ja on Litin tarina?
Jari Olavi Litmanen on ammattilaisuransa lopettanut suomalainen jalkapalloilija. Litmasta pidetään yleisesti Suomen kaikkien aikojen parhaana jalkapalloilijana. Hänestä tuli ensimmäinen suomalainen jalkapallon kansainvälinen supertähti 1990-luvulla.
Kansainvälinen futistähti
Suomen lisäksi Litmanen pelasi seurajoukkueurallaan Alankomaissa, Espanjassa, Englannissa, Saksassa ja Ruotsissa. Suurimmat meriittinsä hän saavutti alankomaalaisessa Ajaxissa, jonka kanssa hän voitti Mestarien liigan vuonna 1995. Samana vuonna hän sijoittui kolmanneksi Kultainen pallo -äänestyksessä.
Litmasen siirto MyPasta Ajaxiin oli sopimuksen summaltaan aikansa salaisuuksia. Tuo salaisuus paljastui Jarin kirjassa. Ajax maksoi Litmasen lainasta 100 000 Hollannin guldenin suuruisen korvauksen MyPalle. Sopimukseen kirjattu osto-optio oli arvoltaan 800 000 guldenia. Näin ollen MyPa tienasi Litmasesta kaiken kaikkiaan 900 000 guldenia, joka oli silloisella vaihtokurssilla 2,2 miljoonaa markkaa. Kirjassa arvioidaan, että siirtosumma oli nykyrahaksi muutettuna noin 550 000 euroa. Litmanen pelasi Ajaxissa vuosina 1992-99 ja 2002-04. Hän voitti seurassa viisi kertaa Hollannin mestaruuden sekä kertaalleen Mestarien liigan.
Liverpooliin siirtyessään otsikoissa oli jälleen Litmasen palkkaluokat. Litmasen viikkopalkka oli noin 50000 puntaa eli noin puoli miljoonaa silloista markkaa. Kuukausiliksa on siedettävät parisen miljoonaa markkaa. Litmaselle maksetaan 300000 markkaa viikossa. Päälle tulee ikään kuin hyvänmiehenlisänä Litmasen itsensä saama 20 miljoonaa markkaa. Summa saatetaan maksaa kerralla tai jos se jaetaan kahden ja puolen vuoden ajalle, päästään 500000 markkaan. Litmasen palkka on kova siksi, että hän pääsi lähtemään Barcelonasta Liverpoolin ilman seurojen välistä siirtomaksua.
Litmanen pelasi yleensä niin sanotulla ”kymppipaikalla” joko hyökkäävänä keskikenttäpelaajana tai vedettynä hyökkääjänä. Hänet tunnettiin pelinäkemyksestään ja syöttötaidostaan, minkä vuoksi häntä pidettiin ensisijaisesti pelintekijänä ja ratkaisusyöttöjen antajana, vaikka hän teki myös paljon maaleja, ja häntä pidettiin luotettavana rangaistuspotkujen laukojana.
Litmanen pelasi viimeiset viralliset ammattilaisottelunsa 40-vuotiaana HJK:ssa vuonna 2011. Kausi päättyi tuplamestaruuteen eli Veikkausliigan ja Suomen cupin voittoihin. Lahtelainen olisi vielä halunnut jatkaa pelaamista, mutta polvivamma esti aikeet.
Jari Litmasen urasta lisää: https://www.hs.fi/urheilu/art-2000007813611.html
Litmanen10 – Kuninkaan tarina omin sanoin
Jari Litmasen ura maailman suosituimman urheilulajin ehdottomalla huipputasolla on kansainvälisesti merkittävä ja suomalaisittain ainutlaatuinen, ja monet ovat siitä kertoneet ja sitä muistelleet. Nyt puheenvuoro on ensimmäistä kertaa Litmasella itsellään. Näyttävästi kuvitettu kirja käy läpi Jari Litmasen huikean matkan Lahdesta maailman suurimmille jalkapallostadioneille, Reipas-juniorista Mestarien liigan voittajaksi ja oman aikansa vaarallisimpien hyökkääjäpelaajien joukkoon. Kuningas Litmanen kertoo nyt omin sanoin uransa suurimmista menestyksistä, isoimmista pettymyksistä ja tärkeimmistä henkilöistä matkan varrelta – miten hän itse on tämän kaiken nähnyt ja kokenut.
Minulla on hyvin brasilialainen suhtautuminen jalkapalloon. Laji on suuri osa minun persoonaani ja tärkeä osa elämääni”, Litmanen sanoo. (kirja.fi 10.09.2015)
Pelaamista ja muuta ajanvietettä aikuisille
Siitä lähtien kun kotitietokoneet ja pelikonsolit tulivat koteihin 80-luvulla, on yleinen asenneilmapiiri pelaamista kohtaa muokkaantunut nykyisenlaiseksi. Nykyään on nimittäin aivan hyväksyttävää aikuisille sekä miehille, että naisille pelata mobiilipelejä, vaikka linja-autopysäkillä, kahvitauolla tai vaikkapa metrossa matkustaessaan. Kaikenlaiset mobiilipelit ovat lisääntyneet, niin kasinopelit kuten vaikkapa ruotsalaisen NetEnt pelistudion suosikit, e-urheilupeli esportal sivustolta kuin muut ajanvietepelit – itseasiassa markkinoilla on jopa omia pelipuhelimiakin jo saatavilla. Yhtä hyvin sitä voi pelata pasianssia tai laittaa bingo kierroksen käyntiin. Ja olet sitten ruotsinkielinen tai suomenkielinen tms, niin omalla kielelläsi pääset pelaamaan aivan yhtä hyvin – esim. Duelzin pelit ovat täysin ruotsin kielelläkin saatavissa. Pelaamistahan voi nykyään mobiilisti harrastaa aivan loistavasti sitten myös lomamatkalla, vaikka siellä Kanariansaaret -kiertomatkalla ensi talvena.
Pelaamisen ohessa ei pidä unohtaa liikuntaa, lue vaikka Sim Liivik ajatuksia. Ja kaiken tekemisen, opiskelun ja mahdollisen itsensäkehittämisen parissa, kannattaa miettiä niitä omia talousasioitakin, ja siinä mielessä pienlaina saattaa olla mielenkiintoinen vaihtoehto. Eihän sitä koskaan tiedä, jos kaiken uuden oppimisen ohessa mieleesi tuleekin tehdä kotiisi retrosisustus. Retro voi tulla vastaan ihan tulevana jouluna, esimerkiksi pakkausmateriaalit – niissä kun alkaa olla vaikka kuinka paljon vaihtoehtoja jo aivan kotioloissakin. Ps. tiedätkö muuten mikä Budbee on, ja mitä se toi tullessaan Suomeen? Ja muute joulusta puheenollen, mitä jos tänä jouluna teettäisit julisteet omasta kuvasta, tai jopa t-paidan omalla tekstillä ystävällesi? Tai miksei vaikka The Witcher eli noitusin kirjojen ja TV-sarjan innoittamana jotain sinnepäin?